top of page

SOSYAL İCERİK ,MOBİL UYGULAMA VE İNTERNET VE BENZERİ ELEKTRONİK ORTAMLAR ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER İLE MOBİL CİHAZLAR İÇİN UYGULAMA GELİŞTİRİCİLİĞİNDE VERGİ UYGULAMALARI


mobil uygulama vergi



Merhaba bu yazımızda sosyal içerik üreticileri ve internet vb ortamlarda sunulan hizmetler ve mobil uygulama geliştiricilerinin vergilendirilmesi hakkında konulara değineceğiz.


Son düzenlemeler ile İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazanç kapsama alınmıştır.


Bu kazanç istisnasından aşağıdaki kapsama giren mükellefler faydalanmaktadır.


1-7338 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 1/1/2022 tarihinden,


2-7491 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 1/1/2024 tarihinden,


3-7491 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 1/1/2024 tarihinden istisna kapsamına alınmıştır.


Söz Konusu istisnalara ilişkin en çok sorulan soru ve cecaplar:


Soru 1: Tam veya dar mükellef ayrımı var mıdır?

Cevap 1: İstisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının bir önemi bulunmamaktadır.


Soru 2:İstisna tutarı limiti var mıdır? Varsa bu tutar ne kadardır?

Cevap 2: Evet limit vardır bu limit İstisna edilen türdeki faaliyetlerde bulunan mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2024 takvim yılı için 3.000.000 TL) tutarıdır.


Soru 3:Defter ve kayıt tutma zorunluluğum var mıdır?

Cevap 3: Defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları bulunmamaktadır.


Soru 4: İstisnadan yararlanmak için ne yapmalıyım?

Cevap 4:İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin yapması gerekenler:

-ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden “İstisna Belgesi” alınması gerekmektedir.

-Yeni hesap açılışında bankalarda hesap açtırdıkları tarih itibarıyla istisnadan faydalanabilecektir.

-Mevcut hesaplardan münhasıran istisna faaliyetlere ilişkin hasılatın tahsili amacıyla kullanılacak hesaplar için ise mevcut hesabın bu amaçla kullanılacağına dair istisna belgesinin bankaya ibraz edildiği tarih itibarıyla istisnadan faydalanabilecektir.


Soru 5:Elde edilen kazancı tahsil etmek zorunlu mudur?

Cevap 5:İstisnadan yararlanabilmek için bu faaliyetlerde bulunan kişilerin elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları şart olup; istisna belgeleri, madde kapsamında istisna edilen faaliyetlerle ilgili hasılatın tahsil edileceği banka hesaplarının açılışında kullanılacaktır.


Soru 6:Elde edilen kazanç üzerinde ne kadar vergi ödemeliyim?

Cevap 6: Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklardır.


Soru 7:Kiralamış olduğum işyeri için Stopaj ödeyecekmiyim?

Cevap 7 :193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesi kapsamında kazanç elde eden ve aynı Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması nedeniyle istisnadan yararlanamayacak olan mükelleflerin, Kanunun 94 üncü maddesi kapsamında ücret, kira gibi yapacağı ödemeler üzerinden tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır.


Soru 8:Beyanname verecek miyim?

Cevap 8:İstisna şartlarını haiz mükelleflerin, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.


Soru 9 : İstisna şartlarını kaybedersem ne olur?

Cevap 9:İlgili takvim yılında istisna şartlarını sonradan kaybedenler ile bu şartları ihlal edenler, şartın kaybedildiği veya ihlal edildiği yıl için söz konusu istisnadan yararlanamayacak olup, bu kapsamda elde edilen kazançların tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. Bu durumda, madde hükmü uyarınca tevkif edilen vergiler beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilecektir. İlgili takvim yılında herhangi bir nedenden ötürü istisnadan yararlanılamaması, sonraki yıllarda istisnadan yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir.






Yorumlar


bottom of page